Przepisy kulinarne

Zupa kokosowa z cieciorką

Składniki:
• 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub puszka kupnej)
• 1 duża marchew
• korzeń pietruszki
• natka pietruszki
• 1 pora
• kawałeczek selera
• 2 ząbki czosnku
• pół małej cebuli
• 2 liście laurowe
• szczypta kminku
• do smaku: sól i pieprz
• olej kokosowy lub oliwa do smażenia
• szklanka mleczka kokosowego
• szczypta wiórków kokosowych opcjonalnie

Wykonanie:
Cebulę i czosnek posiekać, a warzywa obierać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzewać tłuszcz i podsmażyć na niewielkim ogniu cebulę z czosnkiem. Dodać warzywa i dusić z przyprawami przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji dodać wodę i po doprowadzeniu do wrzenia gotować jeszcze około 20 minut. Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć liście laurowe i dodać półtora kubka cieciorki. Po lekkim przestudzeniu zupę zmiksować. Na koniec do gotowego kremu dać resztę cieciorki i mleczko kokosowe. Wymieszać i udekorować natką pietruszki.

Inne przepisy


Pieczone jablko - na pyszny podwieczorek ...
czytaj więcej ►


Koktail wzmacniający...
czytaj więcej ►


Kontakt z dietetykiem - Telefon