Przepisy kulinarne
Zupa kokosowa z cieciorką
Składniki:
• 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub puszka kupnej)
• 1 duża marchew
• korzeń pietruszki
• natka pietruszki
• 1 pora
• kawałeczek selera
• 2 ząbki czosnku
• pół małej cebuli
• 2 liście laurowe
• szczypta kminku
• do smaku: sól i pieprz
• olej kokosowy lub oliwa do smażenia
• szklanka mleczka kokosowego
• szczypta wiórków kokosowych opcjonalnie
Wykonanie:
Cebulę i czosnek posiekać, a warzywa obierać i pokroić w
kostkę. W garnku rozgrzewać tłuszcz i podsmażyć na
niewielkim ogniu cebulę z czosnkiem. Dodać warzywa i
dusić z przyprawami przez kilka minut, od czasu do czasu
mieszając. Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji dodać
wodę i po doprowadzeniu do wrzenia gotować jeszcze około
20 minut. Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć liście laurowe i
dodać półtora kubka cieciorki. Po lekkim przestudzeniu zupę
zmiksować. Na koniec do gotowego kremu dać resztę
cieciorki i mleczko kokosowe. Wymieszać i udekorować
natką pietruszki.
Inne przepisy
Pieczone jablko - na pyszny podwieczorek ...
czytaj więcej ►
Koktail wzmacniający...
czytaj więcej ►