Pieczone jabłko

Składniki:
2 nieduże jabłka, 2 łyżeczki rodzynek, 2 łyżki miodu, 4 szczypty mieszanki przypraw do szarlotki.
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ściąć 1/3 część jabłka wraz z korzonkiem i nożem wyciąć gniazdo nasienne. Jabłka ułożyć w blaszce do pieczenia, do środka włożyć po łyżeczce rodzynek, łyżce miodu i szczypcie przyprawy do szarlotki. Przykryć ściętą górą jabłka i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut (bardzo duże jabłka piec dłużej, przez około 40 - 45 minut). Podawać gorące.
Wartość odżywcza 1 porcji (136 g):
energia: 154 kcal;
białko: 0,82 g; tłuszcz : 0,49 g; węglowodany: 38 g

Inne przepisy



Koktail wzmacniający...
czytaj więcej ►

Kontakt z dietetykiem - Telefon