Deser ryżowo - malinowy

Składniki:
• 200 g białego ryżu,
• 50 g cukru,
• 500 ml mleka ryżowego,
• 300 ml musu malinowego,
• 200 ml soku pomarańczowego,
• 200 ml mleczka kokosowego,
• 20 g masła + masło do wysmarowania formy lub foremek,
• cukier puder do dekoracji, listki mięty do dekoracji.,
• 1 łyżka oleju.

Mus malinowy
• 450 g malin,
• 50 g cukru,
• sok z połowy cytryny bez pestek.
Zmiksuj całość.

Wykonanie: W garnku rozpuścić masło i olej oraz uprażyć na nich ryż. Wlać do niego sok pomarańczowy, wymieszać i poczekać aż zredukuje się do połowy. Dolać trochę gorącego mleka, wrzucić cukier, mieszać i gotować przez około 20 min., ciągle mieszając na małym ogniu. Kiedy mleko się wchłonie dolać go znowu, pamiętając, że mleko musi być gorące. Po wchłonięciu całego mleka dolać mleczko kokosowe. Gotować przez kolejne 5 min. do całkowitego wchłonięcia. Przelać masę ryżową do wysmarowanej masłem formy lub do foremek i pozostawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu wyłożyć na talerz. Udekorować musem malinowym, malinami i posypać cukrem pudrem. Tuż przed podaniem udekorować listkami mięty.

Wartość odżywcza:
100 g deseru zawiera - 112 kcal,
1,4 g białka; 2,4 g tłuszczu; 22,5 g węglowodanów.

Przepis z serialu "Przepis na życie".

Inne przepisy



Pieczone jablko - na pyszny podwieczorek ...
czytaj więcej ►

Kontakt z dietetykiem - Telefon